Overdracht voorzittershamer

Afscheid van onze voorzitter Erik van Ingen.

December 2020 hebben we afscheid genomen van onze voorzitter Erik van Ingen.

Ruim 10 jaar heeft Erik van Ingen zich als bestuurslid sterk gemaakt voor RTO. Aanvankelijk als penningmeester, maar de meeste jaren als voorzitter. Om de continuïteit van RTO te waarborgen was hij bereid deze verschillende taken te vervullen. Steeds een nieuwe uitdaging met een andere verantwoordelijkheid. Tijdens zijn voorzitterschap is RTO uitgegroeid tot een lokaal sterke organisatie met een 50-tal vrijwilligers.

RTO kon altijd een beroep op hem doen. Dat was voor hem vanzelfsprekend. Mede dankzij zijn geduld, visie, deskundigheid en adviezen heeft RTO zich lokaal sterk kunnen ontwikkelen, het RTO inloophuis is opgestart. Ook was Erik nauw betrokken bij het RTO vakantiehuis in Posterholt, wat onlangs nog geheel is aangepast. Dialoog, verbinding en versterking zijn de favoriete spelregels van Erik.

Erik, hartelijk dank voor alles wat je al die jaren als voorzitter voor RTO hebt betekend. Dankjewel voor je grote inzet en betrokkenheid. Ruud Severijns gaat jouw taken overnemen. Wij zijn heel blij dat je als vrijwilliger nog steeds verbonden blijft aan RTO.

De nieuwe voorzitter.

(door Ruud Severijns)
Er is mij gevraagd om iets over mezelf te vertellen en in het bijzonder was de vraag : kende je RTO en wat is je drijfveer om als voorzitter aan de slag te gaan?

Ik was al bekend met het werk van RTO. Regelmatig heb ik op uitnodiging van het bestuur van RTO de sponsoravonden bezocht in mijn toenmalige functie als burgemeester van Oirschot. Een van de eerste keren was in 2007 toen ik de opbrengst van de sponsoractie van dat jaar mocht bekend maken.

Wat me nog het meeste van RTO is bijgebleven was in 2011. Ik had toen de eer om in Posterholt het vakantiehuis te mogen openen. Dat deed ik samen met de helaas veel te vroeg overleden Bert van Hoof. Vanuit Oirschot zijn groepen hardlopers en fietsers naar Posterholt gegaan en ik ben ze toen achterna gereden per motor op een prachtige zomerdag. In tegenstelling tot de eerste generatie vrijwilligers van RTO ben ik niet sportief aangelegd.

Toen RTO mij vroeg om in het bestuur zitting te nemen heb ik daarom niet al te lang hoeven na te denken. Wel heb ik er meteen bij gezegd dat als ik moet gaan hardlopen ik zou afhaken. De relatie met de Roprarun van Parijs naar Rotterdam was al langer geleden losgelaten. Running Team Oirschot wil wel nu in figuurlijke zin nog steeds hard lopen voor de mensen die te kampen hebben met kanker want dat is natuurlijk het doel van RTO. De ondersteuning van zieke mensen is een hele mooie en dankbare activiteit.
Als bestuurder van RTO ondersteun je vooral de vrijwilligers die het mogelijk maken dat deze vorm van hulp ook daadwerkelijk gegeven kan worden. Zelf heb ik naast mijn werk ook altijd graag vrijwilligerswerk gedaan. Het geeft je leven een extra dimensie. Vooral in de cultuur-historische sector ben ik actief geweest. Het vrijwilligerswerk moet je boeien. Je moet er ook zelf veel voldoening in vinden want vrijwilliger zijn is weliswaar vrijwillig maar niet vrijblijvend.

Het bestuur heeft gevraagd om de rol van voorzitter op te nemen als opvolger van Erik van Ingen, die deze functie tien jaar met veel verve heeft vervuld. Ik heb al een paar bijeenkomsten -helaas de laatste tijd on-line – met het bestuur gehad en ik voelde een goede klik. Daarom ga ik de komende tijd enthousiast aan de slag en hoop -als het weer kan en mag- de vrijwilligers van de RTO te ontmoeten en ook de activiteiten te bezoeken. Tot die tijd zou ik zeggen; nog even volhouden met de coronamaatregelen en dan graag tot ziens.

Ruud Severijns

Datum: