Thema avond: Je bent jong, hebt kanker (gehad) en dan?

Onder deze kop heeft RTO haar thema-avond aangekondigd en bekend gesteld.
Tot onze verbazing hebben we met een zeer select gezelschap deze avond bijgewoond.
Toch willen wij graag een stukje inhoudelijkheid met u delen.

We hadden naast Ivonne Oomen (oncologisch verpleegkundige) als gespreksleider, gespecialiseerd en ervaren met de materie ook de 38 jarige Irene die als ervaringsdeskundige haar ervaringen met ons heeft willen delen en daarbij ons meenam in haar verhaal.

Na de opening waarin de feitelijkheden en getallen werden gepresenteerd
Tussen 2000 en 2019 kregen jaarlijks gemiddeld 3.700 mensen in de leeftijd 18-39 jaar kanker. De incidentie voor deze groep was in 2019 12% hoger dan in 2000. Het aantal kankerdiagnoses onder de gehele volwassen populatie was in dezelfde periode gemiddeld 100.000 per jaar.

Waaruit dus blijkt dat er ± 4 %  AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar de diagnose kanker krijgen.
Het lot moet jou maar treffen!

Irene, een jonge avontuurlijke vrouw, die het prachtig vind, om samen met haar hond, er op uit te trekken met haar mini camper. Graag festivals bezoekt en net was uitverkoren voor een nieuwe HRM functie met een nieuw team. Haar trof het lot “borstkanker”

Plotseling staat de wereld op z’n kop en zijn er hele normale vragen in een abnormale situatie.
Samen met haar familie (supportteam) start het proces van onderzoeken en behandeling.
Ze deelt met ons dat muziek een belangrijke rol in haar leven speelt. Samen met haar zus maakt ze de playlist “hits for tits”. Zomaar enkele voorbeelden: Zweit (Patrick Gerets) deed haar denken de opvliegers die ze frequent had. Hello (Martin Solveig & Dragonette)  was voor haar het geluid van het MRI-apparaat.

Over het gehele proces tot dusver was ze erg open, variërend van haar gevoelen bij het uitvallen van “alle” haren tot de ervaring bij de acht bestralingen.
Kortweg een openbaring van belevenissen en gevoelens van een jonge vrouw met borstkanker.

Ze besloot haar verhaal met een citaat (Jolijn uit de Linda) Kanker is geen kwestie van strijden of vechten, winnen of verliezen. Het is continu doelen bijstellen, duimen draaien en alles uit het leven halen, zolang het mag, kan en het er is. Kanker is continu je grenzen verleggen en dat maakt het zwaar.

Na de pauze werden we door Ivonne mee genomen naar de praktijk (ervaringen uit het leven gegrepen) over een veelheid aan (late) gevolgen die er bijkomen zoals bijvoorbeeld werk en studie, vruchtbaarheid, seksualiteit en intimiteit, uiterlijk, sociale leven, etc..

We hebben het geheel afgerond met een blik op de sociale kaart van de beschikbare instanties en sites welke een antwoord kunnen geven op een veelheid aan vragen en onduidelijkheden.

Heb je deze avond gemist en wil je toch informatie?
neem gerust contact met ons op. Mail: rtoinloophuis@gmail.com.
Bellen mag ook: 06-38089255

Datum: