Reina’s Scholenloop “Kindcentrum de Plataan” 2023

Reina’s Scholenloop wordt gelopen door de kinderen van Kindcentrum de Plataan.

Reina van Mechelen startte in 2008 deze scholenloop, zelf getroffen door de ziekte kanker en inmiddels overleden, met de organisatie van deze loop en nog jaarlijks wordt enthousiast het stokje doorgegeven aan de volgende school.

Twee weken geleden startten de kinderen na een presentatie door Germy en Joke over de stichting Running Team Oirschot en het doel van de loop. Met een filmpje en uitleg over de actie werden de kinderen geënthousiasmeerd om geld op te halen

voor mensen uit de gemeente Oirschot die te maken hebben (of gehad) met kanker.  Dit jaar voor het eerst met gebruik van een QR code in plaats van cash geld.

 

En dan op donderdagmiddag is het zover. De hele week mooi weer en op donderdag vooruitzichten met regenbuien. Maar (bijna) elk jaar opnieuw zijn de weergoden ons goed gezind en houden we het droog met een prima temperatuur om te rennen. Rond half een verzamelen de kinderen zich op het schoolplein. Allemaal voorzien van een rugnummer op hun borst en in een prachtig rood T-shirt. Het eerste publiek meldt zich. Frans Jacobs (en zijn vrouw Mary) openen de loop en de directeur Annemarie van Aaken spreekt een welkomstwoord. Er wordt een minuut stilte gehouden om even aan alle mensen te denken die overleden zijn aan kanker. Er is een mooie wensboom gemaakt, met alle lieve boodschappen van de kinderen. Symbolisch worden er een twintigtal duiven losgelaten (met dank aan Kees van de Schoot en Toon Kuijpers), daarna gaan de kinderen los. De kinderen houden onder leiding van meester Sander samen met de RTO (gast)lopers een warming-up ter voorbereiding op de loop. En dan vertrekken de allerjongsten. Om 13.00 uur wordt het startsignaal gegeven en lopen zij de route. Een rondje van 500 meter door de Euram en dat 2x.  De professionele speaker, Frans Jacobs (voor de 14e keer geheel belangeloos aanwezig) roept de kinderen om. De middengroepen lopen 1500 meter en de bovenbouw zelfs 2000 meter. Ondertussen speelt de ’meidenband me veul vent’ vrolijke noten. Het parcours is die ochtend uitgezet door de RTO vrijwilligers onder leiding van Henk van de Ven. Op het schoolplein wordt door de ouderraad koffie/thee en koek verkocht. Alle opbrengsten worden toegevoegd aan het totale bedrag.

Na de sportieve prestatie van de kinderen ontvangen zij een medaille en traktatie (gesponsord door Jumbo, Oirschot). Het stokje wordt symbolisch doorgegeven aan Ivet van Moorsel basisschool Avontuurrijk, waar de scholenloop volgend jaar plaatsvindt. En dan wordt het totale bedrag bekend gemaakt door kinderen met de cijfers op hun rug. Een mooi bedrag van euro 2.306. Het ingezamelde geld wordt besteed aan het onderhoud van het vakantiehuis in het Limburgse Posterholt. Hier kunnen gezinnen, waarvan een lid is getroffen door kanker, gebruik van maken. RTO wil zo een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven voor mensen in de regio Oirschot, die door kanker getroffen worden.

Samen iets doen voor een ander, dat maakt dit project zo speciaal. Het was wederom een geweldig gezellig festijn! De kinderen hebben er enorm van genoten, aldus Laura de Zeeuw die namens de Plataan de loop heeft georganiseerd.

Dank je wel alle kinderen en leerkrachten van Kindcentrum de Plataan voor jullie geweldige inzet!!

Datum: