De LevensLoop de Beerzen Oirschot Spoordonk

Groot was de teleurstelling bij de organisatie van de Samenloop Voor Hoop Oirschot toen KWF ineens de stekker uit de samenwerking met alle lokale initiatieven trok in 2020. Oirschot stond toen net aan de vooravond van haar eerste editie en de belangstelling was enorm. Maar er gloort hoop: op 3 juni 2023 komt er een vergelijkbaar evenement, voor lokale goede doelen: de LevensLoop De Beerzen-Oirschot-Spoordonk. Op 12 oktober is er een informatieavond voor alle geïnteresseerden.

door Rens van Ginneken

“Je kan gerust zeggen dat de verbazing, maar ook de teleurstelling heel groot was bij de Oirschotse organisatie, toen KWF er ineens de stekker uit trok. Overigens had het evenement vanwege corona toch al niet door kunnen gaan in 2020, maar nu viel ook de hoop op een uitgestelde eerste editie weg”, zo legt Jan Koonings uit. De voorzitter van het Bijna Thuis Huis Oirschot heeft echter verheugend nieuws. “Het Bijna Thuis Huis had begin dit jaar contact met Running Team Oirschot (RTO), dat activiteiten organiseert voor mensen met kanker en waarvan oud-burgemeester Ruud Severijns voorzitter is. Al snel kwamen we met het idee om samen wat te gaan doen. Dat werd ‘De LevensLoop’, een alternatieve wandelestafette voor het Bijna Thuis Huis en voor RTO. Mooie bijkomstigheid is dat we met dit grote evenement de bekendheid voor deze mooie initiatieven kunnen vergroten.”

Ruime voorbereidingstijd

Er werd een stuurgroep opgezet, met daarin naast Koonings ook Hans Mutsaerts van Bommus en RTO, maar ook Berdien van de Ven, die ook in 2020 al betrokken was bij de vervolgens helaas door KWF gecancelde Samenloop Voor Hoop. “Omdat het evenement nogal wat voorbereiding vergt hebben we de datum op 3 juni 2023 gezet. Dat hebben we ook al bij de gemeente vastgelegd. Het wordt echt een rondje ‘rond de kerk’, waarbij de Markt beschikbaar is voor allerhande kramen waar deelnemende sponsoren en verenigingen zich bijvoorbeeld kunnen presenteren”, aldus Koonings. De LevensLoop wordt overigens geen 24-uurs marathon zoals de Samenloop eerder wel gepland was, zo legt hij uit. “Het zal waarschijnlijk tot 10 uur ’s avonds duren, zodat er ook nog een gezellige afsluiting in het centrum kan plaatsvinden. Mensen kunnen individueel inschrijven, maar het is natuurlijk ook hartstikke leuk om met een team deel te nemen, bijvoorbeeld met je elftal of een buurtvereniging. Er is een inschrijfgeld waarvoor je je ook weer kan laten sponsoren. Daarnaast bestaat dus de mogelijkheid om je eigen organisatie op de Markt te promoten, of om dingetjes te verkopen. Er zijn allerlei leuke combi’s denkbaar.”

Flinke gunfactor

Koonings twijfelt eigenlijk niet aan een succesvolle eerste Levensloop. “Wij denken dat er net als in 2020 weer grote belangstelling zal zijn en we mikken toch wel op zeker 500 deelnemers. We zijn optimistisch: we weten dat er in onze gemeente een flinke gunfactor is voor het Bijna Thuis Huis en voor RTO, dat bijvoorbeeld een wekelijkse inloopdag organiseert in De Heistal en mensen met kanker en hun naasten ondersteunt met hun vakantiehuis in Posterholt.”

Gedreven mensen van de stuurgroep achter de Levensloop in Oirschot:
Jan Koonings, Berdien van de Ven en Hans Mutsaerts.